Jesteś w: INFORMACJE
Pozostałe działy:

Nanocząstki srebra dzięki owocowi granatu

Marnowanie jedzenia to problem wielu regionów świata, ale według badania opublikowanego w International Journal of Nanoparticles, wyrzucone obierki owoców w przypadku granatów, mogą być użyteczne w rozwijającej się dziedzinie nanotechnologii.

Punica granatum, czyli granatowiec to roślina pochodząca z północnych Indii, która była hodowana i zaaklimatyzowała się w całym regionie śródziemnomorskim jeszcze w starożytności. Wyciąg z owoców granatowca jest bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy.

Obecnie botanik Naheed Ahmad z Patna University oraz fizyk Seema Sharma z AN College, również w Patnie, w Indiach, pracują wspólnie nad wykorzystaniem skórki granatów jako środka redukcyjnego przy tworzeniu nanocząstek srebra. Naukowcy twierdzą, że ich podejście do tych szeroko badanych i cennych z technologicznego punktu widzenia nanocząstek jest bardziej przyjazne dla środowiska niż używanie "chemicznych" środków redukujących i rozpuszczalników przemysłowych. Proces ten wyklucza również konieczność podgrzewania mieszanki, ponieważ zachodzi on w temperaturze pokojowej.

Zespół podejrzewa, że biologiczne kofaktory obecne w biomasie granatów działają jako zamienniki bardziej konwencjonalnych odczynników chemicznych w powstawaniu nanocząstek z materiału wyjściowego jakim jest azotan srebra. Do analizy nanocząstek powstałych w wyniku reakcji zastosowano spektroskopię UV-Vis, elektronową mikroskopię transmisyjną, obszarową dyfrakcję elektronową, rentgenografię strukturalną (XRD) oraz spektroskopię fourierowską. Stworzone cząstki mają średnicę ok. 5 nanometrów. (Jeden nanometr to miliardowa część metra.)